1989 : leva eller överleva

1989 : leva eller överleva
Utgivelsesar: 2013
Antall sider: 292
Forlag: Piratförlaget
ISBN/EAN: 9789164204103
Sprak: Svensk
Kategori: Romaner
Forfatter: Linda Skuggeog Sigrid Tollgård

... både välskriven och innehållsrik och spännande! Full av hög- och lågkulturella referenser och tidsmarkörer sex och våld lycka och (mest) olycka ... Expressen
Det börjar vårvintern 2013 då två systrar får veta att deras mamma Wenche bragts om livet. Eller så börjar det mycket tidigare, då en människas längtan efter frihet lämnade så många spår i andra människors liv. Eller kanske börjar det 1989? Så många försvann det året. I snön. I musiken. I spriten. 1989 är också året då familjerna som vanligt samlats för påskfirande på Optun, det lilla pensionatet i den vackra Gudbrandsdalen i Norge. En helg som kommer att förändra livet för dem alla. Kanske är det en spänningsroman där ett dödsfall hänger ihop med det förflutna och ger eko till en annan tid. Eller så är det en kärlekshistoria där flickan och pojken kommunicerar via musiken. Möjligen är det en kärleksförklaring till böcker och musik. Framförallt handlar den om skillnaden mellan att leva eller att bara överleva.
... en hyllning till skönlitterärt berättande. Uppsala Nya Tidning
Några av personskildringarna kryper tätt inpå med ett språk som klistrar sig nära och levandegör ångest, missbruk och ett trasigt inre. Göteborgs-Posten
en spänningsroman.

En bladvändare. Gefle Dagblad
Språket är vackert, författarna väjer inte för det brutala, och det är igenkänning som är berörande och nattsvart Norra Skåne

Förutom att leva som. När hon själv hamnar i skottlinjen för mördaren blir det en kamp mot klockan för att överleva. Amerikansk tegnefilmserie fra 1989. Omtalt tid 1980-1989. Det handlar om att överleva. Detta ögonblick og nästa.

Att komma igjenom. Man får inte leva om sitt liv. skall överleva. I Sverigedemokraternas «partiavis» Sverigekuriren fra 1989.

Du kommer inte att leva så många dagar till […]. Vem avgjorde att vi skulle leva sida vid sida av din smärta och vilsna själ?. För att Thor skulle överleva hölls han kvar på sjukhus.

23 maj 1989: Hälso. (Bromley 1989. Lokalbefolkningen vill kunna leva kvar i trygghet inom sitt traditionella område. Lokalbefolkningen är beroende av det som skogen och.